Jaguar

Jaguar | Brexit поваля и Jag

By 28.11.2018 декември 4th, 2018 No Comments

Шефът на Jaguar Land Rover Ралф Спет обясни, че несигурността около Brexit може да постави под риск бъдещи инвестиции на стойност от над 80 милиарда паунда. Неприятна сделка с Европейския съюз или липса на такава ще коства по над 1,2 миларда паунда на компанията. Тя е инвестирала около 50 милиарда паунда в икономиката на Острова за последните 5 години.

Спет пояснява, че душата и сърцето на компанията са в UK, но не би се поколебал да затвори заводите си заради противоречивия референдум за напускането на ЕС. В Jaguar Land Rover се притесняват от липсата на яснота за митническо споразумение. Според тях в UK всеки ден се произвеждат около 3000 автомобила, за които са необходими около 25 милиона части. Ако бъдат спрени доставките, това ще коства по 60 мил паунда на ден.

Jaguar Land Rover вече затвориха за две седмици завода си в Солихъл, а работната седмица в Касъл Бромуич бе намалена на 3 дни. Липсата на яснота за бъдещето пречи на инвестициите.

BMW Group с Mini предупредиха вече, че са в готовност да преосмислят инвестициите си в UK, ако не се стигне до нормален развой на събитията. Повече по тази тема ви разказахме наскоро.

Автомобилната индустрия в UK достигна до 82 милиарда паунда през 2017-та, като това бе осма поредна година на възход. Цялостното икономическо влияние се определя на 200 милиарда паунда, което е около 1/10 от БВП.

Коментари