Ford

Ford | Brexit без сделка – катастрофа

Докато най-големия производител на автомобили във Великобритания – Jaguar Land Rover – убеждава британските законодатели да не допускат Brexit без сделка, от Ford Motor отсякоха, че раздяла с Европейския съюз ще доведе катастрофа.  Към JLR и Ford се включиха още Vauxhall, BMW, Aston Martin и Honda. Последното предложение за сделка на премиера Тереза Мей бе отхвърлено от парламента със сериозно мнозинство.

От Ford заявиха, че са разочаровани от този развой на събитията и че Brexit без сделка ще доведе страната, индустрията й и автомобилостроенето й до колапс. Финансовият директор Боб Шенкс не смята, че ще се стигне до липса на споразумение с ЕС, но напредването на времето и липсата на прогрес, са поставили компанията в изключително неясно положение за бъдещето й на Острова.

Vauxhall обявиха, че са в готовност да затворят един от двата си завода в UK. Toyota също стигнаха далеч, като обявиха, че ще замразят производството си, което се оценява на 60 милиона паунда на седмица.

Jaguar Land Rover вече затвориха за две седмици завода си в Солихъл, а работната седмица в Касъл Бромуич бе намалена на 3 дни. Липсата на яснота за бъдещето пречи на инвестициите. Повече за това ви разказахме в друга новина.

BMW Group с Mini предупредиха вече, че са в готовност да преосмислят инвестициите си в UK, ако не се стигне до нормален развой на събитията. Повече по тази тема ви разказахме наскоро.

Цялостното икономическо влияние на автомобилната индустрия в UK се определя на 200 милиарда паунда, което е около 1/10 от БВП. Ако границите бъдат затворени и трябва да се правят проверка на всички ТИР-ове, опашките ще достигнат до 150 км.

Коментари